Bloguma Hoşgeldin!

resimjpg Kişisel olarak açmış olduğum blogumu genel bir kütüphane olarak adlandırılıyorum.
Yayınlamış olduğum makalelere yorum yaparak bana kahve(kahve) ısmarlayabilirsiniz.
  • Blog içerisindeki her türlü alanı geliştiriyorum.
  • Makaleleri güncel tutarak bilgileri anında aktarıyorum.
  • İçerikler üreterek özgün çalışmalar oluşturuyorum.
  • Günümün büyük bir kısmını blogumda harcıyorum.

Tarihte Yaşanmış En Büyük 2 Salgın


İnsanlığın varoluşundan bu yana, gerek insanlar gerek dünya birçok aşamadan geçmiştir. Her neslin elbette ki yaşadığı iyi ya da kötü olaylar bulunmaktadır. Fakat Dünya tarihinde birçok sebepten dolayı birden fazla salgın yaşanmış, bu salgınlar sonucunda milyonlarca insan ölmüştür. Geçmişte gerek tıbbi imkanların yetersizliği, gerek insanların keşif yeteneğinin zayıf olmasından dolayı bu tür ölümcül salgınlara karşı genellikle kayıtsız kalınmıştır.


Jüstinyen Veba Salgını

541 – 750 yılları arasında sürekli yinelenen bu salgın ticaret gemileri aracılığıyla yayılmıştır. Faaliyet esnasında oradan oraya giden ticaret gemilerinin içerisinde bulunan sıçanlar, veba bulaşmış pireler taşımışlar. Bizans imparatorluğunun yanı sıra Sasani imparatorluğunu da etkileyen bu olay, tarihin en büyük ölümcül salgını olarak kabul edilir. İki asır boyunca kendini sürekli yenileyen bu salgın o yıllarda 25 – 100 milyon insanın ölmesine neden olmuştur.


Kara Veba Salgını

75 – 200 milyon insanın ölümüne sebep olan bu salgın Kara ölüm adıyla da bilinir. Yersinia pestis adından bir bakteri vebaya neden oluyordu. Çin ve Orta Asya merkezli bu salgın sadece 14. Yüzyılda 195 milyon insanı öldürdü. 1347’de Moğol ordusunun kırım ve Ceneviz’i kuşatmasıyla veba sonucunda hayatını kaybeden insanlar mancınıkla kentin içerisine atılmıştır. Avrupa nüfusu üzerinde büyük etkisi olan Kara ölüm ayrıca Roma Katolik Kilisesi içinde büyük bir darbeydi. Müslümanlar, Museviler, Yabancılar, dilenciler başta olmak üzere tüm azınlık kesimlere de zulüm edilmiştir. Kara Ölüm’ün etkileri Avrupa üzerinde 1700’lü yıllara kadar devam etmiştir. Bu olaydan sonra çeşitli salgınların ortaya çıkması ile, Avrupa’da Kara Ölüm’ün yenilenerek hala devam ettiği düşünülmektedir. Salgının yaşanıldığı dönemde toplumlar bu olayı Tanrı’nın Gazabı olarak yorumlardı. Hatta bazı topluluklar salgının nedenini astrolojiye ve cadılara bağlamıştır. Bundan dolayı Tanrının Gazabı olarak yorumladıkları olayın biran önce bitmesi için cadı oldukları ileri sürülen kişiler yakılmıştır. Orta çağ döneminde ise vebalıların yakılması, cadı ve Yahudi avı meşhur bir eylemdir. Salgın’ın insanlar üzerinde 3 farklı formu bulunuyordu. Bu formlardan en yaygın olanı kas ve kasık bölgelerinde baş gösteren şişliklerin yanında düşmek bilmeyen yüksek ateşti.

Subscribe Our Newsletter

Makaleye yorum yaparak destek olabilirsiniz. Yapılan yorumlar kişinin kendi sorumluluğundadır. Küfür, hakaret içeren yorumlar otomatik olarak silinecektir.

Yorum Gönder

Reklam Alanı 1

Reklam Alanı 2

Reklam Alanı 3

Reklam Alanı 4